Copyright © Bersatu Berubah !
Design by Dzignine
Monday, 29 July 2013

PAS Liberal Jenama Baharu Parti Islam Malaysia??

Mungkin ramai yang tidak menyedari atau sengaja tidak mahu ambil kisah demi manfaat politik golongan tertentu (political mileage), bahawa negara kita kini telah mula berjinak-jinak untuk mengiktiraf golongan Transgender (Pondan, Maknyah dan Pengkid atau apa juga gelaran yang diberikan kepada golongan ini). Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanjung Bungah, Pulau Pinang dari Parti Tindakan Demokratik (DAP) Teh Yee Cheu telah melantik Hezreen Shaik Daud sebagai setiausaha politknya yang merupakan seorang Transgender. Isu Transgender ini bukanlah untuk mengaibkan "si transgender" tersebut tetapi isu ini ialah bagaimana rakyat negara ini bertindak dan mengambil pendekatan mengenai keadaan ini.

Jika hari ini DAP secara terang dan berani mengambil pendekatan mengiktiraf Hazrin dengan acknowledge perlantikan beliau sebagai setiausaha politik itu dengan status jantina "Transgender", jangan terkejut jika satu hari nanti kita bakal dihidangkan dengan calon-calon pilihanraya atau exco kerajaan negeri dari golongan pengamal Lesbian, Gay, Bisexual, Transsexual (LGBT). Semua ini berlaku adalah akibat sikap kita yang hanya melihat dan gagal mengambil tindakan yang perlu untuk menangani gejala ini.

Penyokong tegar PR juga ada yang sokong dan ada yang membantah

Selaku "Abang Besar" (seperti yang didakwa) dalam Pakaatan Rakyat, di mana peranan PAS dalam isu ini? ternyata "si transgender" itu berketurunan Melayu-Islam dan pastinya menjadi tanggungjawab PAS untuk menegur atau mengambil tindakan sewajarnya terhadap tindakan ADUN DAP itu. Tapi kita sedar, PAS yang ada sekarang ini hanyalah satu parti yang bertindak hanyalah semata-mata demi populariti dan peti undi (P&P) dan bukannya parti yang benar-benar mengambil jalan politik ini untuk membela bangsa apatah lagi Islam.

Seluruh saf kepimpinan PAS perlu dipertanggungjawabkan dalam hal ini kerana perkara ini berlaku dalam "ruang lingkup" Pakatan Rakyat dan isu ini adalah "isu dalam kain" Pakatan. Jika nanti PAS masih lagi bertanya mengapa UMNO tidak menyuarakan kekesalan berkenaan isu ini, kita boleh jawab apa peranan PAS dalam Pakatan yang dahulunya digembar-gemburkan sebagai agen tarbiah dan dakwah untuk mengajak orang bukan Islam lebih memahami Islam. PAS kini Liberal demi Peti Undi dan Populariti tajaan Pimpinan Anwarinas yang menolak permuafakatan Islam!!

Wahai bangsaku hayatilah Hadis Rasulullah S.A.W ini:

Daripada Abu Said al Khudri r.a. katanya :
Aku mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda :
"Sesiapa dikalangan kamu yang melihat kemungkaran
maka hendaklah dia mencegah dengan tangannya
sekiranya dia tidak mampu hendaklah dia menegah
dengan lidahnya, sekiranya dia tidak mampu
maka dengan hatinya, dan itulah selemah-lemah iman
Hadis sahih riwayat Muslim

mungkin aku hanya mampu menyatakan isi hatiku melalui tulisan ini dan itu hanyalah selemah iman :(. Moga pemimpin kita lebih berani mencegah dengan tindakan.

0 comments:

Post a Comment